Öncelikle Hakkari Yüksekova’da kaybettiğimiz 8 Aslan’a Allahtan Rahmet yakınlarına Sabır ve Metanet dileyerek satırlarıma başlamak istedim. Biz “Bir Ölen Bin Dirilen” bir ülkenin evlatlarıyız.

Öncelikle anlam karmaşasını ortadan kaldırmak adına kısa tanımlarla başlayalım bu haftaki konumuza.

Yönetici; önceden belirlenen hedefler doğrultusunda farklı özelliklere sahip takımın, belirli kural ve kaideler çizgisinde kumanda, koordine ve kontrol eden koyulan hedefe ulaşmasını sağlayan hiyerarşik yapıda daha yukarıda bulunan kişidir. Yöneticinin en büyük eksikliği açık iletişim kuramadığı için ; takımında yer alan bireylerin özelliklerinden de bir haberdir. Yönetici için tek bir amaç vardır; koyulan hedefe ulaşmak ve günü kurtarmak. Bunu elde ederken kırdığı, döktüğü, geride bıraktığı, görmezden geldiği sorun, kişi ya da müşteri hiç önemli değildir. İşleri yaptırırken omuzlarındaki rütbelerden güç alarak cümlesine başlar. Yenilikçiden ziyade gelenekçi bir yönetim tarzını benimsemiş empatiden, öz eleştiriden, düşünceden ve dinlemeden uzak bir tarzı vardır. Yönetici işe başlarken Kar edebilmek adına ; önce yanan ışıkları eksiltir, sonra personeli ve en sonunda bu mağaza, ofis, fabrika vs.. aslında bize çok fazla daha ufak şirin bir yere taşınmalıyız ile tavan yapar. Bunlar hanenize artı olarak yazılır gibi gözükse de sizden neleri götürdüğünü fark edemezsiniz.

Lider; önceden belirlenen hedefler doğrultusunda amaca ulaşmak için takımın her oyuncusunun özelliklerini iyi bilen ve bu doğrultuda davranış nedenlerini pozitif yönde etkileyen kişidir.Açık iletişim kurmak, yenilikçi olmak, dinlemek, empati yapmak, karşı tarafı çözümün bir parçası haline getirerek kendisini önemli hissetmesini sağlamak en büyük özelliğidir. Hedefe ulaşacağından emindir ve bu süreçte takımın motivasyon’unu üst seviyede tutmasını bilir. Lider işe daha önce kırılan, dökülenler ile ilgilenerek, onları tekrar kazanmak ile başlar.Planlarını periyotlar halinde uzun döneme yayar ve başarılı olur.

Bu konularda Türkiye’de Liderlik Eğitimi veren profesyonel Eğitim Kurumları da mevcut. Bu konuda çok fazla oturum ve konferanslar düzenleniyor hatta mayıs ayı içinde bir gayrimenkul yatırım ortaklığının düzenlediği “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik.” Konferansında Real Madrid Futbol Takımı Teknik Direktörü Jose Mourinho ‘yu ağırladı. 2011  Yılında “Takımdaşlık” konferansının konuşmacısı ise Fatih TERİM di.

İyi bir Lider’in kusursuz bir tanımı yoktur. Ancak mükemmelliğe ulaşabilmesi için uygulaması gereken birkaç nokta ile sonlandırmak istiyorum bu konuyu. Jose Mourinho ‘nun konferansında da öne çıkan Liderlik Sırları.
– Öngörülü olmak liderliğin temelinde yer alır.
– Ders almak için başarısızlığı beklemeyin, öngörülü olun.
– Lider Zaman Yönetimini iyi yapmalıdır. İyi Plan İyi Bir Hayat demektir.
– Lider’in Boş Zaman diye bir kavramı yoktur.
– Lider kendini göstermek için başarılarını göz önüne serer.
– İkinci Olmayın. Sizi kimse hatırlamaz.

Haftanın Öne Çıkan Fuarları

Bu haftanın öne çıkan fuarları ise 21 Haziran Perşembe (Bugün) İstanbul Fuar Merkezinde EFEM Fuarcılık tarafından gerçekleşecen 23.Anne Bebek Ürünleri Fuarı , yine bugün Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezinde AKORT Fuarcılık tarafından gerçekleşen TRIKONFEX Fuarı na evsahipliği yapacaktır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son aylarda Gıda Terörünü durdurmak adına yaptığı Firma Teşhirlerinde ünvan kurtarmak için ön plana çıkmaya çalışan büyük ve küçük firmaların Gıda Fuarları takip ettiğinden hiç şüphem yok.Daha önceki haftalarda bahsettiğimiz üzre nihai tüketiciye ulaşmanın en kolay yoludur bölgesel ve ulusal fuarlar. Bu anlamda hizmet sektöründe yer alan işletme sahiplerinin bunu avantaja çevirerek Reklam, Banner yada farklı tanıtım çalışmalarında bu firmalara yer vermesi farklı bir gelir kapısı da açacaktır.

Bence sizler için iyi bir fırsat olabilir ve bu konuda işletmeniz için “Nasıl Fırsat Yaratabiliriz?” ‘i görüşmek için maillerinizi bekliyor olacağım. Haftaya Görüşmek Dileği İle Esenkalın.

İsmail KOCAER
ismailkocaer@gmail.com
http://www.marasturk.com/yazar/2616-ismail-kocaer-lider-yoneticidir-ancak-yoneticiniz-lider-olmayabi.html